Bugün gariban arşivime 7 tane Sinclair kitabı daha katıldı. Ama biliyorsunuz ben sadece arşiv yapmıyorum, hatta temel amacım arşiv bile değil. Öncelik taramaya değer bir materyal olması.
Özellikle Türkçe kitaplar, benim tarama konusunda temel hedefim. Lakin bu demek değil ki delice paralar verip ne olursa olsun o kitabı alırım. Makul bir rakam olmadıkça kesinlikle almam.
Neyse, sonuç itibariyle bir arkadaştan 7 tane güzel kitap aldım. İşte bunlar:
25 New Programs for the Spectrum
The ZX Spectrum: How to Use and Program
Easy Programming for the ZX Spectrum
PDF versiyonu
ZX81 BASIC Programming – maalesef Almanca çıktı bu:(
PDF versiyonu(ingilizce)
ZX Spectrum + El Kitabı (PDF versiyonu)
Sinclair ZX Spectrum BASIC Programming (Bu kitabın türkçe versiyonu)
ZX Spectrum +2 Ekakomp
Üstadım, gariban arşivim diyorsunuz ama elinizde diğer markalarla birlikte çok sağlam arşiv var. Benim elimde de 20 civarı sinclair kitabı olmakla birlikte resimde görülen orta sıra bende yok. Nice yeni kitaplar diliyorum.
Eyvallah! Evet birşeyler var ama 20 tane Sinclair kitabım yoktur 🙂
Hele Amstrad için yabancı kitabım hiç yok. Bir tane CPC 464 Türkçe kullanım kılavuzu ve bir tane Amstrad CPC 464 Neler yapabilir(çeviri) kitabım var. Gönül ister ki Amstrad için biraz daha materyal bulabilelim. Sizin Amstrad dergileri bile yok elimde 🙁
Ama şu markalar için birkaç yerli yabancı kitap var: Atari, BBC, Acorn Electron, Commodore 64
Aslında benim için en önemli konu Türkçe kitapları tarayıp dijital ortama aktarmak.
Bizim Z80 makinelerin Türkçe kaynak kıtlığından dolayı bende olayı mecburen evrenselleştirip yabancı kaynaklara yöneldim. Zira spectrum için birkaç tane Türkçe kitap var. Dergi ise hiç yok. Bu duruma üzülmekle beraber, durumu kabullenmek gerekiyor.
demişsiniz ama ben sadece 2 tanesini biliyorum. Diğerleri neler? Kullanım kılavuzlarını kastetmediniz sanırım? Benim bildiklerim şunlar:
Spectrum Beta Basic V3.0 el kitabı
Spectrum BASIC & Z80 Makine Kodu
Spectrum’un bir dergisinin olmaması bana hep çok garip gelmiştir. Sonuç itibariyle Türkiye’de ondan çok daha az popüler olan makinaların az sayı da olsa dergileri çıkmış. Misal:
Atari (Meta tarafından 22 sayı) – birkaç sayısı mevcut elimde, hatta taranmış olarak.
Amstrad(Memoreks tarafından 7 sayı) – hiçbir sayısı yok elimde ama tüm sayılarını bir şekilde temin edip dijital ortama aktardım.
MSX(Abdullah Pala tarafından 2 sayı) – Duydum ve Milli Kütüphaneden kontrol ettim, var ama görmedim, göreni de görmedim 🙂
Yıllar öncesinden şöyle bir sahne var gözümün önünde: Bir yandan CPC başında birşeyler yapıyorum bir yandan da Yugoslavya’yı anlatan bir belgeseli izliyorum. O dönemler Amstrad için tek bir satır bir yazı bile bulmak benim için hayal. Neyse, bir an TVde Yugoslavya’da halkın okumaya olan tutkusundan dem vurdu ve kamera kitaplara zum yaptı. Bu esnada da birkaç Amstrad kitabı gözüme ilişti. Bana da sadece kuru kuruya bir “vayy bee! demek düştü 🙂
ZX Spectrumun diğer kitapları Tepumun 8 kitapçıktan oluşan “Herkes için Basic” serisi. (Bu kitapçıklar vasati 40 ar sayfadır.) Ayrıca birde Türkçe olarak “ZX Spectrum 60 Program” var.
Eylül Ekim 1983 tarihli mühendis ve makina dergisinde Tepuma ait Sinclair ilanı var. Demekki Sinclair Commodore’dan 2 yıl evvel Türkiyeye girmiş. Benim çocukluğumda da arkadaşlarımda hep spectrum vardı. Commodorun öne geçmesi 1986 yı buluyor bana göre. Birde o dönemde Sinclairin Amstrada satılmış olmasıyla Tepumun temsilciliği sona erdi. Ekakomp ise bana göre sinclairı 2. planda gördü. Bence temsilcilik Tepumda kalsaydı mutlaka Teleteknike karşı atak yapıp bir dergi çıkarırdı.
1985 yılında yayınlanan bilgisayar ansiklopedisini belki hatırlarsınız. Bu ansiklopedinin fasikül kapak içlerinde okuyucu mektupları, okuyucu programları vs. yayınlanırdı. Keşke bunları ciltletmeyip fasiküller halinde saklasaymışım, yada fasikül kapaklarını çıkartmadan ciltletseymişim. Zira kapaklardaki önemli programları kesip saklamışım ama diğer kısımları atıp öyle ciltletmişim bunları. O tarihte birde Sinclair kulübü kurulmuş İstanbulda. Fasikül kapaklarında başvuru formları mevcut. Bende üye olmuşum, cevap bile göndermişler. İşte bu kadar çokmuş o zaman Türkiyedeki spectrumcular.
Bu kitapları biliyorum hatta ikisi de taranmış olarak var. “Herkes için Basic” seri kitabını hep cihazla beraber aldığım ve Tepum ürünü olduğu için kılavuz sınıfında değerlendirmiştim. Ama ne olursa olsun içerik olarak güzel bir seri. “ZX Spectrum 60 Program” ise 1 sayfa giriş yazısı ve programların türkçe isimlerinden(kodlarda da türkçe açıklamalar var) ibaret. Bu yüzden bunu da pek kıymetli bulmam 🙂 Sanki çok alternatif varmış gibi…
Sene 1983’de, kolejlere hazırlık amaçlı olarak bir süper abiden matematik dersi alıyordum. Kendisi ile ders aralarında satranç oynuyor ve Spectrum bilgisayarlardan bahsediyorduk. Demek ki Spectrum varmış Hatta bence bu tarihten öncesi bile olabilir.
Elo Elektronik’in 83 veya 84 yılına ait bir sayısından Spectrum ilanı için tıklayın.
Ama şu bir gerçek ki, yaygın olarak bilinenin aksine Türkiye’ye Commodore’u ilk olarak Teleteknik getirmemiştir. Elektrosan isimli firma tam başlangıç tarihini bilemesem de Teleteknik’den önce getirmiş. Hatta bu iki firma arasında gazete reklamlarına varacak boyutta kavga-çekişme de yaşanmış. Bu firmaya ait mavi etiketi taşıyan çalışır ve temiz bir C64 bende mevcut.
Benim bildiğim bir tane Bilgisayar Ansiklopedisi var. İtalyanca bir eserden çeviri olan 84 sayıdan oluşan bu eser haftalık olarak yayınlanıyordu. Bende tamamı var ve az evvel hepsinin(84 sayı) kapak içlerine ve arkasına baktım. Ama bahsettiğiniz şekilde bir okuyucu mektupları-programları köşesi göremedim. Benim bilmediğim bir ansiklopedi ise sizden bir resim ve biraz daha bilgi rica edeceğim. Bu vesile ile yeni birşey öğrenmiş olurum. Benim bahsettiğim ansiklopedi şu.
Ne ilginçtir ki benim çevremde de çoğu kişide Spectrum vardı. Ama bunların bir kısmı zaman içinde C64’e geçtiler.
Eğer Sinclair firması Amstrad’a satılmasa idi Sir Clive birbirinden cins cihazlarla kendini tatmin peşinde koşuyor olurdu bence. Ekakomp veya Tepum’un bu noktada pek de birşey farkettireceğini sanmıyorum. İkisi de bir Teleteknik etmediler. Bence cihaz kadar önemli olan yerel dağıtıcının yayınlarla ve reklamla verdiği destek. Misal Fransa’da piyasa oranlarına baktığınız zaman Amstrad’ın yanında Commodore’un esamesi bile okunmuyor. Fakat Amstrad için çıkmış kitap ve derginin de haddi hesabı yok. Elbette sadece yerel dağıtıcı değil tek etken, ama kar topu etkisi yarattığını da söylemek lazım.
Bu kadar eski yılları ve pek bilinmeyen yayınları bildiğinize göre sizde sağlam bir “Eğitimde Bilgisayar” arşivi olabilir gibi geliyor 🙂
Elimde bulunan 1985 tarihli, “Güneş Meslek Dizisi” – “Bilgisayar Araştırma-Pazarlama ” adlı kitabın iç kapağında Türkiye genel distribütörü ünvanıyla Elektrosan’ın ilanı var. Enteresandır, arka kapakta ise Teleteknik’in ilanı var. Aynı kitaba aynı anda iki Commodore mümessili ilan vermiş. Acaba buna benzer başka bir örnek daha varmıdır bilemiyorum. Demekki o tarihte çetin bir mücadele olmuş aralarında.
Benim bahsettiğim ansiklopedi ile sizinki aynı, ancak bendeki 1985 baskısı. Bu ansiklopedi sonra bir baskı daha yaptı. Sanırım 1987 olmalı. Bu ikinci baskıda yok dediklerim.
Eğitimde Bilgisayar dergisinin bir kısım sayıları elimde mevcut. Mesela sizin eksikler listenizde yer alanlardan 12,15,21 numaralar bende var. Elimizden geldiği kadar eski eserleri edinmeye çalışıyoruz işte.
Demek ki şimdi bir de “1985 baskısı Bilgisayar Ansiklopedisi” kovalamamız lazım. Neyse, birşey daha öğrenmiş olduk.